18 Temmuz 2010 Pazar

Etsiz Çiğ Köfte


Hazır alınan çiğ köfteleri acılığı yüzünden eziyetle yiyen oğlum yüzünden acısını kendim ayarlayabileceğim bir tarif ararken Yeşim ablanın sitesinden bulduğum tarif mükemmeldi. Ben yeşillikleri koymadım, şekil verirken elimi yağa batırmadım ve ölçüyü iki katıyla kullandım kalabalık misafirime ancak yetti ama tarifi olduğu gibi yazıyorum.

Malzemeler:
300 ml lik su bardağı ile 1 ölçü ince bulgurbulguru ince delikli tel süzgüye boşaltıyoruz.üzerine her tarafı iyice ıslanıncaya dek kaynar su döküyoruz.
Suyu süzgüden akacaktır. Bu şekilde 5 dk. süzülmesini ve dinlenmesini sağlıyoruz.

Bu arada robota 1 tane kurusoğan
3-4 diş sarımsak koyup çekiyoruz.
Üzerine bulguru,
1 kaşık tepeleme biber salçasını,
1 kaşık tepeleme domates salçasını,
1 yemek kaşığı çiğ köfte baharatını (marketlerde hazır satılıyor),
1 tatlı kaşığı köriyi,
tuzunu ilave edip robotu çalıştırıyoruz.

Arada bir kapatıp spatula ile harmanlayıp tekrar çalıştırıyoruz. Gerekirse az az ılık su ekleyip en son 1 türk kahvesi fincanı sızma zeytinyağı ekliyoruz.

Çiğ köftenin olduğunu şu şekilde anlıyoruz, robot içindeki tüm malzeme bir top haline gelicek.
Çiğ köfteyi robottan geniş bir kaba alıp üzerine ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanın sadece yeşil kısmını ekleyip karıştırıyoruz.
Küçük bir kaba az zeytin yağı koyup elimizi bu yağla ıslatıp köfteden parçalar alıp avuç içinde sıkarak şekillendiriyoruz. Tabağa diziyoruz.

Not: Bulguru kaynar su ile ıslattığımızda aynı anda suyun akması bulguru şişirmiyor, diri özelliğini koruyor. Robotta yoğrulurkende asla hamur gibi olmuyor, hala diriliğini ve özelliğini koruyor. Bu yüzdende orjinal gibi oluyor. Ayrıca buzdolabında 3 gün boyunca üstü kapalı olarak durduğunda lezzette bozulma da olmuyor.

Cevizli çiğ köfte: Bu tarifteki malzemelere ek olarak 1 su bardağı ince döğülmüş ceviz ilave ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder