15 Ağustos 2010 Pazar
Karakız Köftesi
1,5 su bardağı köftelik bulgur
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Bulgurun üzerine malzemeleri ekleyip 1 su bardağı sıcak su döküp karıştırıyoruz ve şişmesi için biraz bekliyoruz.
Bulgur şişince içine 1 yumurta kırıyoruz, bir iki diş sarımsak ezip ekliyoruz ve yuvarlayabileceğiniz kıvama gelene kadar un ekleyerek yoğuruyoruz. Fındıktan büyük, cevizden küçük yuvarladıktan sonra ortasına parmağımızı bastırıp çukurlaştırıyoruz. Un serptiğimiz tepsiye koyarak una buluyoruz.
(Böyle yaptığımız köfteleri dondurucuya koyup pişireceğimiz zaman çözünmesini bekleden haşlayarak kullanabiliriz.)
Tencereye koyduğumuz kaynayan suya iki tatlı kaşığı tuz, bir yemek kaşığı sıvıyağ, yarım limon suyu, bir iki diş sarımsak koyuyoruz ve köfteleri içine atıp pişene kadar haşlıyoruz. Suyunu süzüyoruz. (Suyunu süzmezsek çorba olarakta güzel oluyor. Eğer süzersek bu vitamin dolu suyu kesinlikle başka bir çorbada kullanıyoruz.)
Tavaya iki yemek kaşığı sıvıyağ koyup bir bardak domates rendesi, bir tatlı kaşığı biber salçası koyup kavuruyoruz, bir iki diş sarımsak, bir yemek kaşığı nar ekşisi, bir yemek kaşığı nane, bir çay kaşığı tuzot veya tuz, biraz tuz, pulbiber ve istediğimiz baharat varsa onlarıda ekleyip eğer çok koyu kıvamlıysa sosumuzu sıcak su ekleyerek akışkan hale getiriyoruz.
Köftelerin üzerine sosunu döktükten sonra ince kıyılmış maydonozla süslüyoruz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder