12 Aralık 2009 Cumartesi

Gül Turşu



Malzemeler:
orta boy karnabahar
küçük kırmızı lahana
sirke
tuz
sarımsak
maydanoz (koymadım)
su
Yapılışı :
Karnabaharı çiçek çiçek ayırıp iyice yıkıyoruz,
lahanaları ince ince doğruyoruz.

Turşunun suyunu şöyle hazırlıyoruz:
İçme suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su kullanıyoruz. Suya bir fincan turşu için kullanılan kaya tuzu atılır.
Tuz eriyince içine kabuğu güzelce yıkanmış bir yumurta bırakılarak yumurtanın suyun yüzeyinde durup durmadığına bakılır.
Yumurta yüzeyde ya da yüzeye yakın yüzüyorsa tuzun ayarı tamamdır. 1-2 cm2 kadarı suyun üstünde gözükmeli.
Eğer yumurta kabın altında yüzüyorsa azar azar tuz ilave ederek suyun tuzu ayarlanır.

Bir kabın içerisinde karnabaharı, lahanaları, ve ince ince doğradığımız maydonozları iyice karıştırıp, turşu kuracağımız kabın içerisine bir miktar koyup üzerine biraz tuzlu su biraz sirke,tekrar üzerine malzemeleri koyup tekrar su ve sirkeden koyup en üste sarımsakları koyuyoruz yaklaşık bir baş kadar.

Bu şekilde ağzını iyice kapatıp, kuru ve serin yerde muhafaza ediyoruz, yaklaşık bir hafta kadar sonra yiyebiliyoruz. Buzdolabında saklamak gerekmiyor.
Posted by Picasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder