1 Haziran 2009 Pazartesi
Lezzetli Börek
Bu böreği Gülay abla ve arkadaşları için yapmıştım. Yetişme telaşıyla piştikten sonra resmini çekmeyi unuttum malesef. Ama pişince nasıl bir görüntü olacağını tahmin etmek zor değil herhalde. Yiyenler beğendi böreği sanırım. Ben eski bir vejeteryan olarak etin ve kıymanın kokusunu duymaktan hoşlanmıyorum, onun için özellikle etli ve kıymalı şeyleri bol baharatlı yapıyorum. Baharatlarını ne ölçüde kattığımı bilmiyorum ama istenilen baharatlar konulabilir tabi.
Malzemeler:
6 adet yufka
sosu için:
1 çorba kasesi yoğurt
1 çorba kasesi sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta beyazı
iç harcı için:
2 yemek kaşığı sıvıyağ
200 gr kıyma
1 adet küçük doğranmış sivri biber
2 adet yemeklik doğranmış soğan
3 diş ezilmiş sarımsak
4 yemek kaşığı ıslanmış köftelik bulgur
karabiber, soya sosu, kimyon, köfte baharı, pul biber, reyhan, kekik, tuzot (bunlar benim eklediğim baharatlar, miktarları ve çeşitleri isteğe göre ayarlanabilir.)
yarım su bardağı irice çekilmiş ceviz
yarım demet ince kıyılmış maydonoz
üstü için:
1 yumurta sarısı
çörekotu
Yapılışı:
İç harcını hazırlayarak böreğimize başlıyoruz. Önce kıymayı yağda rengi değişene kadar pişiriyoruz. Sivri biberi ekleyip biraz kavuruyoruz. Daha sonra soğan ve sarımsağı ekleyip soğanlar iyice pişene kadar devam ediyoruz. Bulgur ve baharatları ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra cevizide ekleyip ocağı kapatıyoruz. Üzerine maydonuzumuzu ekleyip karıştırıyoruz.
Daha sonra sos malzemelerini güzelce çırparak hazırlıyoruz.
Yufkaların her birini sigara böreği yaptığımız gibi 16 parçaya bölüyoruz.
Bir parçayı serip üzerine sostan sürdükten sonra diğer parçayı koyup tekrar sostan sürüyoruz ve iç harçtan koyarak sıkmadan sarıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı ve çörekotu serptikten sonra bıçakla ortalarından yarıyoruz. 180 derece fırında altı üstü yeterince pişene kadar bekliyoruz.
Afiyet olsun!
Etiketler:
börekler,
çocuklara,
hamur işleri,
süper tarifler,
vitamin bombası
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder