27 Haziran 2009 Cumartesi

Yoğurt çorbası


Herkesin bildiği ve yaptığı bir çorba ama benim daha önce yaptığım ile şimdi yaptığım yöntem arasında lezzet farkı olduğunu gördüm. Onun için not etmek istedim. Malzemeler aynı ama yöntem tadı etkiliyor.
Malzemeler:
1 kase yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
2 lt. su
1 kase haşlanmış aşurelik buğday
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı nane
tuz
Yapılışı:
1- önceki yaptığım yöntem
Buğday ve suyu kaynatıyoruz. Yumurta un ve yoğurdu iyice çırpıyoruz. Kaynayan sudan alıp terbiyeyi ılıtıyoruz. Kaynayan suya katıp karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Yağda nane kavurup üstüne döküyoruz. Tuzunu katıyoruz ve bir taşım daha kaynatıyoruz.
Bu şekilde yaptığımda kıvam ve lezzet diğerindeki kadar tam oturmuyor ama eğer ocak başında karıştırmaya ayıracağınız zamanınız yoksa pratik.
2- yeni yaptığım yöntem
Yoğurt, yumurta ve unu iyice çırpıyoruz. Suyu ve buğdayı ekleyip karıştırıyoruz. Ocağa alıp karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Yağda nane kavurup üstüne döküyoruz. Tuzunu katıyoruz ve bir taşım daha kaynatıyoruz.
Bu şekilde kıvamı ve lezzeti daha yerinde oluyor ama uzun süre ocak başında beklemek gerekiyor. Ama vaktiniz müsaitse beklemeye değiyor.
Önemli birşey daha, çorbanın kesilmemesi için kaynayana kadar karıştırmayı bırakmıyoruz ve tuzu en son koyuyoruz.
İkinci yeni öğrendiğim birşeyde eğer yağda kavuduğunuz naneye su ekleyip ondan sonra çorbaya dökerseniz yağ üstte kalıp çorbanın içine karışmıyormuş. Böylece görüntü daha güzel oluyormuş. :)

Nohut Köfte

Aslında bu "Falafel" isimli Suriye kökenli bir yemekten çıkma. Çıkma diyorum çünkü öylesine televizyon izlerken görüp güzel olacağını düşündüğüm ama tarifi yazmadığım için malzemeleri hatırladığım kadarıyla ve üstelik üzerine de sarımsaklı yoğurt ve domates sos olmamasına rağmen bunları eklediğim için iyi bilenler varsa diye bu ismi kullanamıyorum :)

Tam benim gibi vejeteryanlara göre birşey. Lezzeti harika, bilmeden yiyenler nohuttan yapıldığını anlayamıyorlar, ceviz ve kıyma ile yapıldığını düşünüyorlar.






Malzemeler:
1 su bardağı ıslatılmış nohut
1 yumurta (sanırım asıl tarifte bu yok, isterseniz koymayabilirsiniz)
yarım demet ince kıyılmış maydonoz
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı kimyon (çok gibi gelebilir ama çok olunca güzel oluyor)
6 diş sarımsak (çok sarımsak sevmiyorsanız azaltabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kişniş (taze kişniş koyuluyormuş ama ben toz halindeki kişnişten koyuyorum)
Kıvamını ayarlamak için un, yaklaşık 2 yada 3 yemek kaşığı civarında. (Köftelik bulgur ilave ederek kıvam verenlerinde olduğunu duydum ama ben denemedim)

Kızartmak için:
sıvıyağ

Üzeri için:
1 kase sarımsaklı yoğurt
2 adet rendelenmiş domates
1 çay kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı domates salçası

Yapılışı:
Nohut, kuru soğan ve sarımsağı rondoya koyarak çok sulandırmadan çekiyoruz. Sonra içine diğer kalan malzemeleri koyuyoruz ve karıştırıyoruz. Un ekleyerek yuvarlayabileceğimiz kıvama getiriyoruz. Cevizden küçük, fındıktan büyük yuvarlaklar yapıp kızgın yağda çevirerek pişiriyoruz.
Domates ve salçaları pişirip suyla kıvamını açıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve hazırladığımız domates sosu döküyoruz.
Afiyetle yiyoruz.
Posted by Picasa

8 Haziran 2009 Pazartesi

Sebze Çorbası

Çocuklar için lezzetli ve besleyici bir çorba...
Malzemeler:
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 diş ezilmiş sarımsak
1 adet küçük küçük doğranmış çarliston biber
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet rendelenmiş kabak
1 adet rendelenmiş patates
1 küçük doğranmış pırasa
2 adet rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı soya unu
1 tatlı kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı köftelik bulgur
tuz
üzerine ince kıyılmış dereotu ve krema veya yoğurt
Yapılışı:
Zeytinyağında biberleri biraz çevirdikten sonra sarımsak eklenir hemen ardından sırasıyla havuç, kabak, pırasa ve patates koyularak kısa bir süre daha sotelendikten sonra domates eklenir. Ben besleyiciliği nedeniyle soya ununu kullanıyorum ama isterseniz normal unda kullanabilirsiniz, hatta hiç un koymasanızda kıvamlı bir çorba oluyor zaten. İrmik ve bulguruda ekledikten sonra üzerini iki parmak geçecek kadar su (ne kadar yoğunlukta çorba sevdiğinize bağlı tabi) ekleyip sebzeler pişene kadar bekleyin. Tuzunu ekleyin. Blendırdan geçirdikten sonra üzerine krema veya isterseniz yoğurt koyduktan sonra kıyılmış dereotunu ekleyin.
Afiyet olsun!
Posted by Picasa

1 Haziran 2009 Pazartesi

Lezzetli Börek



Bu böreği Gülay abla ve arkadaşları için yapmıştım. Yetişme telaşıyla piştikten sonra resmini çekmeyi unuttum malesef. Ama pişince nasıl bir görüntü olacağını tahmin etmek zor değil herhalde. Yiyenler beğendi böreği sanırım. Ben eski bir vejeteryan olarak etin ve kıymanın kokusunu duymaktan hoşlanmıyorum, onun için özellikle etli ve kıymalı şeyleri bol baharatlı yapıyorum. Baharatlarını ne ölçüde kattığımı bilmiyorum ama istenilen baharatlar konulabilir tabi.





Malzemeler:
6 adet yufka
sosu için:
1 çorba kasesi yoğurt
1 çorba kasesi sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta beyazı
iç harcı için:
2 yemek kaşığı sıvıyağ
200 gr kıyma
1 adet küçük doğranmış sivri biber
2 adet yemeklik doğranmış soğan
3 diş ezilmiş sarımsak
4 yemek kaşığı ıslanmış köftelik bulgur
karabiber, soya sosu, kimyon, köfte baharı, pul biber, reyhan, kekik, tuzot (bunlar benim eklediğim baharatlar, miktarları ve çeşitleri isteğe göre ayarlanabilir.)
yarım su bardağı irice çekilmiş ceviz
yarım demet ince kıyılmış maydonoz
üstü için:
1 yumurta sarısı
çörekotu

Yapılışı:
İç harcını hazırlayarak böreğimize başlıyoruz. Önce kıymayı yağda rengi değişene kadar pişiriyoruz. Sivri biberi ekleyip biraz kavuruyoruz. Daha sonra soğan ve sarımsağı ekleyip soğanlar iyice pişene kadar devam ediyoruz. Bulgur ve baharatları ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra cevizide ekleyip ocağı kapatıyoruz. Üzerine maydonuzumuzu ekleyip karıştırıyoruz.

Daha sonra sos malzemelerini güzelce çırparak hazırlıyoruz.

Yufkaların her birini sigara böreği yaptığımız gibi 16 parçaya bölüyoruz.
Bir parçayı serip üzerine sostan sürdükten sonra diğer parçayı koyup tekrar sostan sürüyoruz ve iç harçtan koyarak sıkmadan sarıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı ve çörekotu serptikten sonra bıçakla ortalarından yarıyoruz. 180 derece fırında altı üstü yeterince pişene kadar bekliyoruz.

Afiyet olsun!
Posted by Picasa